Onbehandelde varkensmest

Mest optimalisatie

Wat doet het?
Bio-mix zorgt voor een snelle start van het vertering proces in de mest en dankzij de micro-organismen voor een balans in de mest tussen anaerobe en aerobe bacteriën. Dit evenwicht wordt hierdoor hersteld.
Bio-mix zorgt ervoor dat een gedeelte van de ammoniak in de mest wordt omgezet naar organische, voor de plant opneembare stikstof. Het levert dus een betere benutting van de aanwezige mineralen.

Onbehandelde varkensmest

Onbehandelde mest

Tijdens de behandeling

Na de behandeling


Dankzij deze omzetting krijgen we een vloeibare mest zonder koeklagen.

Wat heb je eraan?

Bio-mix vertering blokken resulteren in minder uitspoeling van emissies en mineralen.
Hierdoor levert dit een beter te benutten mest op die over langere tijd beschikbaar is voor planten. Over meerdere jaren kan men het verschil zien in de bodem en de opbrengsten van de gewassen kan hierdoor oplopen tot >20%! (Vraag naar ons meerjarig onderzoek). Dankzij de vloeibare mest wordt het mixen tot een minimum beperkt en bespaart dit tijd en de brandstof kosten voor het mixen.
Dankzij meer homogene mest zonder drijflaag is er minder ruimte voor vliegen om eitjes te leggen en te broeden. Minder vliegen betekent automatisch minder risico van het overdragen van ziekten. Tevens worden pathogenen ziektekiemen zoals “Clostridia” hierdoor ingedamd.

Het zorgt voor een hogere efficiëntie van aanwezige fosfor, mineralen én de organische mest!

Toepassing:
Biomix is voor iedereen makkelijk toepasbaar.
Voor varkens bedrijven die niet met de blokken kunnen werken is er de “vloeibare” vorm of de “granulaat”. Deze strooi je vooraf in de putten in de benodigde hoeveelheid voor de hele ronde.
Bij melkvee/rundvee bedrijven hebben wij de xl blokken die tussen de roosters door passen en xxl blokken voor de silo`s en bassins.
Voor mest die echt dik is en niet meer vloeibaar te krijgen is, bestaat er de concentraat vorm. Deze kan men combineren met blokken voor een optimaal resultaat.

Xl blok:(1.2 kg deelbaar in 2 helften van 600 gr.) (Doos 15 stuks)
1 steen per 150 m³ mest (rund)
1 steen per 100 m³ mest (varken)
XXL blok:(3 kg. blok) (doos 6x3kg.)
1 steen per 250 m³ mest (rund en varken)
Granulaat: ( zak 20 Kg)
10 kg. per 100 m³ mest
Vloeibaar: (can 5-20 ltr)
1 ltr. voor 50 m³ mest
Droog Concentraat: (Doos 8x1kg.)
1 Kg. per 100 m³ mest (rund en varken)

Wat kost het?
De kosten zijn afhankelijk van de mestsoort en dikte van de mest. Zijn er problemen met vloeibaar maken, het mixen of juist niet?
De kosten voor het opstarten van dit systeem variëren hierdoor.

Onze adviseur rekent je graag uit wat de beste methode is en de hoeveelheid die benodigd is voor de start en vervolg.

Wat levert het op?
Bio-mix levert jou al snel een mestmeerwaarde op van enkele euro`s per M³.
Een besparing van kunstmest en veterinaire kosten.
De analysen van de mest zijn te benutten in de mestregelgeving zodat minder mest afgevoerd hoeft te worden. (vraag naar onze correspondentie hierover).